Kome je HACCP namijenjen
Na tržištima EU i Svjetske trgovinske organizacije HACCP sustav postao je obvezujući 1. siječnja 2006. godine (Council Directive 93/43/EEC). Jednostavno, uključivanje standarda kvalitete i sigurnosti hrane u opći sustav provjere kvalitete u tvrtkama, postao je uvjet poslovanja s partnerima na međunarodnom tržištu. Zakonska regulativa gotovo svih razvijenih zemalja obvezuje proizvođače hrane u tim zemljama uvođenje sistema HACCP.
Pored prehrambene industrije (proizvodnja, prerada, čuvanje, pakiranje, transport i prodaja hrane) u program obavezne implementacije HACCP sustava uključeni su i hoteli i restorani koji služe gotovu hranu.
HACCP je fleksibilan sustav, prilagođava se svim vrstama proizvoda u svakoj karici lanca proizvodnje, distribucije i rukovanja hranom, „od polja do stola“. Grane prehrambene industrije koje zahtijevaju HACCP sustav jesu:
- proizvodnja, prerada i pakiranje
- skladištenje, transport i distribucija
- priprema i distribucija hrane za potrebe bolnica, obrazovnih ustanova, hotela, restorana
- trgovina, maloprodaja i ugostiteljstvo
- organska prehrambena industrija
HACCP se može primijeniti kroz cjelokupni lanac proizvodnje hrane od primarnog proizvođača hrane do krajnjeg potrošača i njegova primjena treba se voditi naučno dokazanim rizicima za ljudsko zdravlje. On se u potpunosti uklapa u koncept „Od polja do stola“.
Primjena HACCP-a ne odnosi se samo na velike proizvodne tvrtke i kombinate već se efikasno može uvesti i u srednje i male tvrtke, zadruge, hotele i restorane, svuda gdje je sigurnost hrane od velike važnosti.
Ovakav sustav primjenjiv je i u kontroli sigurnosti hrane za životinje, jer samo zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana za životinje osigurava kvalitetnu i za ljudsku prehranu ispravnu namirnicu životinjskog porijekla.