[responsive-menu RM="mob-menu"]

+385 98 200 444

Josipa Kozarca 5

31327 Bilje

Osjecko-baranjska županija, RH

Konzultacijske usluge pri procesuiranju hrane na zdravstveno isprava (siguran) način

Možemo se pohvaliti višegodišnjim i velikim iskustvom u uspostavi HACCP sustava na području Osječko-baranjske županije kao i na području Republike Hrvatske.
Naši djelatnici su među prvima u Republici Hrvatskoj započeli sa uspostavom HACCP sustava u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, a do danas smo sustav implementirali u objektima u ugostiteljstvu, trgovinama, pekarstvu, mesnicama, bolničkim kuhinjama, školama i vrtićima, hotelima, te u industrijskoj proizvodnji.

Uvođenje preventivnog sustava samokontrole propisuje se prema načelima HACCP-a:

  • Zakon o hrani 81/13, 14/14, 30/15
  • Pravilnik o higijeni hrane 99/07, osobito Članak 5.

Služimo se vodičima kroz HACCP dobre higijenske prakse (za koje je od strane Ministrstva zdravlja utvrđeno da se preporučaju koristiti pri uspostavi HACCP sustava) koristeći svoje stečeno obrazovanje sanitarnih djelatnika primjenjujući postupke, educirajući korisnike ,uspostavljamo izrađujemo dokumentaciju i procedure te demonstriramo provedbu u praksi.

Ovisno o različitim potrebama korisnika, HACCP Tim pruža usluge:

  • cjelokupne implementacije HACCP sustava,
  • stručne pomoći pri uvođenju HACCP sustava pomoću Vodiča,
  • održavanja uspostavljenih HACCP sustava

Za ostale informacije i izradu ponude obratite nam se s povjerenjem na:

 
Tel. +385 98 200 444

E-mail. office@haccp-tim.hr

Kome je obavezan HACCP-sustav

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point.

Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem –osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim činjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neškodljivost hrane.

Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Od 1. siječnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81/13, 14/14, 30/15).

U praksi, to znači da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obrađuje, priprema, transportira, prodaje ili poslužuje hrana definiraju potencijalno rizične situacije te se dalje određuju načini kontrole u smislu dobre proizvođačke i higijenske prakse tako da se, u konačnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.

To znači da je uvođenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao što su:

  1. Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi…)
  2. Slastičarnice i pekarnice
  3. Mesnice
  4. Trgovine prehrane
  5. Objekti društvene prehrane (menze, domovi, dječji vrtići, škole…)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane – „od polja do stola“ – da se drže ovih načela.